Beatrice, en kämpande mamma till två ♡

ensamstående • mamma till två • student • vikarie • inredningstokig • shoppaholic • resor

Hon svälter sig hellre än att äta vissa dagar

Publicerad 2013-08-30 12:55:00 i Barnen ♥, Minnen, tankar & åsikter, Vardagsliv,

Min dotter är på dåligt humör just nu. Kanske främst för att hon är hungrig. Men så blir det om man inte äter, och jag tror faktiskt att hon börjar lära sig detta vid det här laget. Det har Devin gjort i alla fall.

Enligt vissa så kanske detta tolkas i deras ögon som att jag plågar mitt barn, men nej - tvärtom. Jag försöker lära Lili att man äter det som serveras, annars kan man vara utan, om man hellre vill det. Jag vill inte riskera att mina barn växer upp som två bortskämda brats när de blir äldre. Man kan inte alltid få som man vill, det är tyvärr ofta dessa människor som det slutar illa för som jag har sett, och då talar jag såklart inte bara om maten - utan att få som man vill i allmänhet. Jag är själv uppväxt med den metoden att man äter den maten som serveras, annars får man vara utan tills det är dags för nästa måltid att serveras. Och jag kan erkänna att när jag var mindre så tyckte jag givetvis att mina föräldrar var jättedumma och orättvisa som lagade bland annat levergryta och kalvtunga minst två gånger om året, som jag fortfarande inte är speciellt förtjust i, men med tiden så har jag insett att det är tack vare detta som har gjort att jag inte är speciellt kräsen när det kommer till mat och att testa nya maträtter med mera. Jag ser därför denna metoden som väldigt positiv.

Javisst, Lili är troligtvis fortfarande lite hungrig eftersom hon knappt rörde sin middag i går eller lunchen som serverades i dag. Men hon åt väldigt bra till frukost. Vi äter regelbundet frukost, lunch, middag och en (ibland även två) mellanmål och frukt under dagarna, så det är ju inte direkt så att mina barn svälter, om nu någon tror det. Och jag lagar ju knappast sådan mat som jag vet om att mina barn inte alls tycker om. Enligt mig så bör man i alla fall smaka på all mat som serveras, men sedan om man vill äta upp allt som ligger på tallriken eller ej är en annan sak.

Hur gör ni när det kommer till uppfostran och måltiderna där hemma?

Grova tekakor med linfrö

Publicerad 2013-08-29 17:05:36 i Bakning, recept & tips,

I morse kliade det i mina bak-fingrar minsann! Jag hittade det här receptet och satte igång med bakningen direkt efter att skolarbetet var inskickat. Jag har verkligen saknat att baka. Kanske hinns en omgång kanelbullar med att baka i helgen också? We'll see about that! :)
 
 
 
Ingredienser:
3 dl mjölk
1 dl linfrö
1,5 dl havregryn
2 dl mjölk
150 gram kesella
50 gram jäst
50 gram sirap (bröd)
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
ca. 10 dl vetemjöl special
 
Gör såhär:

1. Koka ihop 3 dl mjölk tillsammans med linfrön och havregryn.  Häll upp i bunke, rör ner 2 dl mjölk och kesellan. Smula ner jästen och rör om. Tillsätt sirap, salt, bakpulver och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och lägg därefter upp den på ett mjölat bakbord.

2. Dela degen i två delar och rulla dem två delarna till längder, dela varje i 6-8 bitar. Forma dem till bullar som du plattar ut till runda tekakor. Lägg på smorda plåtar eller plåt med bakplåtspapper. Nagga kakorna med en gaffel.

3. Låt jäsa i ca 40 minuter. Grädda i 225° i ca. 10 minuter.

Knäckebröd med Aromat-krydda

Publicerad 2013-08-28 10:00:00 i Minnen, tankar & åsikter,

 
Detta är något som var otroligt populärt när jag gick i mellanstadiet. Varje skollunch avslutades med en knäckemacka med smör och aromat-krydda ovanpå. Sedan dess, när jag flyttade och började en ny skola med nya människor och nya upplevelser så glömdes detta bort och ersattes med andra smaskigheter. Det var faktiskt först nu som jag kom att tänka på den underliga blandningen, när jag såg detta speciella knäckebröd här hemma som alltid serverades till maten i Nässjö's mellanstadieskola ;) Ett bett och jag färdades tillbaka i tiden - tillbaka till Nyhemskolan, alla kamrater och speciellt alla luncher som vi skvallrade oss igenom. Haha, vilka tider!

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela